Yetki Devredememek

MentalPress 30

Bu durum size tanıdık geliyor mu: İşinizde belirli bir yetkinlik düzeyine eriştiniz. Bütün girdileri ve çıktıları biliyorsunuz, sorunları öngörebiliyorsunuz, sonuçları tahmin edebiliyorsunuz ve bunları birine açıklamak size ölümden beter geliyor. Baş­kasından yardım isteyip (ve büyük olasılıkla onun her şeyi eline yüzüne bulaştırdığını göreceğinizi düşünüp) bir işi riske atmak yerine, doğru yapıldığından emin olmak için bunu kendiniz yap­mayı tercih ediyorsunuz.

Ancak bundan sonra sıkıntılar yaşanmaya başlıyor. Sizden ye­ni bir projeye katılmanız ya da bir konuda gönüllü olmanız iste­niyor. Oysa siz zaten o sırada beş kişilik iş yapıyorsunuz. Yine de hayır demiyorsunuz. Egonuz ya da hastalıklı kontrol merakınız (Hayatımdaki birçok şeyi kontrol edemiyor olabilirim ama işimi kontrol edebiliyorum) yetki devretmenizi olanaksız kılıyor.

Patronlar böyle durumlarda devreye girerler. Patronunuz, si­zin yardım almadan çok fazla şey yapmaya çalıştığınızı görür. Hu iş yoğunluğu, daha doğrusu karmaşası sırasında bazı şeyle­rin gözden kaçmasından ya da ihmal edilmesinden korkar; çün­kü siz başkalarının yapması gereken işleri de üstlenmişsinizdir. Neden birinden yardım istemediğinizi merak eder. Diğer insan­larla sorunlar mı yaşıyorsunuz? İş arkadaşlarınız sizden hoş­lanmıyorlar mı? İş maksimum verimlilikle yapılmadığı için ha­lalar olabilir mi?

İşler yolunda gittiği sürece, patronun sizin ne kadar çok çalıştığınızı umursamayacağını düşünebilirsiniz. Ancak sizin çök­menizi umursayacaktır; bunun eninde sonunda olacağını garanti ederim. Bugün ya da yarın olmayabilir; ancak yetki devretmeyi bilmemeniz bir gün başınıza dert açacak, zamanı etkin kullan­madığınız için aptalca hatalar yapmanıza ya da engellerle kar­şılaşmanıza neden olacaktır.

Böyle bir durumda, havaya fırlattığınız düzinelerce tabaktan hiç değilse bazdan kırıldığında, asıl sorunu siz yaşamazsınız, pat­ronunuz zarar görür. Siz yetki devretmekte geç kaldığınız için, şimdi patronunuz İşini gücünü bırakıp sizin iş yükünüzü azalt­manın yollarını aramak zorundadır; oysa bunu siz yapmalıydınız. Siz farkında olmasanız bile, patronunuz kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen birinin yetki devretmeyi bilmesi gerekliğinin farkındadır. Sizin iş yükünün altından kalkamadığınızı görürse, daha zorlu görevlere hazır olmadığınızı da düşünebilir.

Ulusal bir insan kaynaklan şirketinin yöneticisi olan Richard Lamond, bir gün yönetim kadrosunda yer almak isteyen birinin "İşlerin başkaları aracılığıyla yapılmasını sağlamayı" öğrenmesi gerekliğini söylemektedir.

"Düşük performans tolere edilemez; bu nedenle, bir işin biti­rilmesini İstiyorsanız, başkalarını da sürece dahil etmeniz gere­kir," diyor Lamond.

Aynı zamanda yetki devrinin ne olduğunu ve ne olmadığını da bilmelisiniz.

Yetki devri, yapmak istemediğiniz bîr işi .sırf bundan kurtul­mak için bir başkasına" yıkmanız anlamına gelmez. Hiçbir açıkla­ma yapmadan, destek vermeden ve takip etmeden, işi başkasına emretmek de değildir.

Bu arada bir başkasının işi yapmasına yardım ederken, siz de yetenek ve becerilerinizi geliştirecek işler yapabilirsiniz. Yetki devrinin doğru uygulanması, hem sizin kariyeriniz hem de diğer­lerinin kariyeri açısından yararlıdır. Patronun da istediği budur.

Yetki devri sanatını doğru uygulamak için şunları yap­malısınız:

Doğru kişiyi hedefleyin.

Zaman yönetimi uzmanı Gene Griesmann, "Yetkiyi doğru kişiye devredemiyorsanız, hiç devret­meyin daha iyi," diyor. "Çünkü bu durumda İş ya hiç yapılmaz ya da eksik veya yanlış olur. Siz de o kişiyle ilişkinizi ze­delemiş olursunuz." Bu daha Önce hiç iş yaptırmadığınız biri­ne kritik bir görev vermemeniz ya da teknik işlerden hiç anla­mayan birinden bilgisayarınızdaki sorunu çözmesini isteme­meniz gerektiği anlamına gelir. Geçmişte bu tür sorumluluklar üstlenen, iş için gerekli becerilere, örneğin organizasyon ya da karar alma yeteneğine sahip olan kişiler bulmaya çalışın. Karşınızdaki kişiden kendisini ilgilendiren bir işi devralmasını isteyin ve ona bu İşi yerine getirmesinin becerilerine nasıl bir katkıda bulunacağını, onu şirketin gözünde nasıl daha değerli hale getireceğini açıklayın. İyimser olun ve işi küçümseme­yin. "Bu işi yapmak için dahi olmaya gerek yok, herkes yapa­bilir," demeniz, karşınızdaki kişinin işin üzerine atlama olasılığını artırmaz.

Destekleyin.

Her birey işe kendine özgü yetenek ve görüşler katar. Birinden yardım istediğinizde, bu kişinin işi sizinle tamamen aynı şekilde yapmayacağım, ama bunun yanlış yap­ması anlamına da gelmeyeceğini bilin. İşe yönelik geliştirilen yeni yaklaşımı takdir edin. İşi devrettiğinizde, size sorulacak soruları cevaplamaya ve yardıma hazır olmalısınız. Öğrenme aşamasında karşınızdaki kişiye destek verme konusunda gö­nülsüz olmanız, karşınızdaki kişiye haksızlık olur. Aynı za­manda, ona işi başarıyla yapacağı konusunda kendisine gü­vendiğinizi göstermelisiniz. Hatalar yapıldığında projeyi geri çekmek moral bozacağından, küçük hataları öğrenme süreci­nin bir parçası olarak görmelisiniz. Bu, gemi batmadan duru­ma müdahale etmemeniz anlamına gelmez. Karşınızdaki kişi­nin özgüvenini sarsmamanız, moralini bozmamanız ve onu bir ilaha sizinle iş yapamayacak hale getirmemeniz gerektiğini ifa­de eder.

Net hedefler ve süreler belirleyin.

"Bu işin 1 Eylül'e kadar yapılması gerek. Üzerinde çalıştığımız projenin önemli bir par­çası," demeniz, karşınızdaki kişiye hem işin ne zaman bitirilmesi gerektiğini hem de bu işin herkesin başarısı açısından ne kadar önemli olduğunu anlatacaktır. Eğer bu kişiye ilk kez İ$ devrediyorsanız, işlerin yolunda gidip gitmediğini düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

İletişimi açık tutun.

Bir işi devrettiğinizde, diğerlerini de bun­dan haberdar edin. "Ben projenin bu bölümünü Dan'e devret­tim; bu konuyla ilgili sorulan ona sorabilirsiniz," deyin. Eğer yetki devri onlar için pek bir anlam ifade etmiyorsa, bu du­rumda bütün zamanınızı insanları yeniden yönlendirmeye har­cayın. E-mail göndererek ya da toplantı düzenleyerek bunu ya­pabilirsiniz.