Takdir Etme

MentalPress 30

Koçluk Becerileri:5

Takdir Etme

Koçlukta takdir etme becerisi danışanın temelini kuvvetlendirir. Doğru bir takdirin ar­dından danışan daha dik durabilir. Bu beceri danışanın kim olduğunu belirtir. Övgü ve tebrik insanların yaptıklarını öne çıkartır: "Bu raporda iyi iş çıkarmışsın Jale." Ya da öven kişinin fikrini veya tebrik eden üzerindeki etkiyi gösterir: "Sunumun benim için , düşünce dolu ve ilham vericiydi." Takdir o kişinin içyüzünü öne çıkartır. Takdir etme, o kişinin ne yaptığından ya da takdir eden için ne ifade ettiğinden çok takdir edenin ne gördüğünü ortaya koyar: "Jale gerçekten öğrenmeye karşı olan isteğini gösterdin."' "Büyük bir risk aldın." "Bu işteki güzelliğe olan tutkunu görebiliyorum." Takdir etme,! danışanların harekete geçmesinde onların itibar ettiği bir değer yaratır. Danışan eğlenceye önem verir: "Bunu kendin için eğlenceli bir hale getirdin. Tebrikler. Bunu yapman için riske girmen gerektiğini biliyordum." Ya da danışan için dürüstlük önemlidir: "Aferin. Dürüst ve samimi bir duruş sergiledin. Bu gerçekten kolay değildi."

Takdir etme koçluğun temel özelliklerinden biri olmaya çok yakındır. Bazen, koçlan istedikleri değişiklikleri yapabilmeleri için danışanların olmaları gereken hallerini desteklerler. Danışan cesur ya da korkuya göğüs germeye istekli veya ilişkinin iyiliği için azimli olmalıdır.

Takdir etme koçun, danışanın sahip olduğu kuvveti takdir etmesine yardımcı olur. Danışanın bazen çarpık bir alçakgönüllülük duygusu ile görmezden geldiği ya da hiç görmediği şeyleri görmesine yardım eder. Bu gücün varlığını belirterek, koç olarak danışanın bu güce daha fazla erişimini sağlarsınız. Danışan takdirin ne zaman doğru ve dürüstçe yapıldığını bilecektir. Sizin aydınlattığınız gerçeği fark etmeleri sayesinde gele­cekte daha becerikli olacaklardır. Takdir şu şekilde olabilir: "Patronuna neler söyleyebildiğine bir bak. Geçen dört ay içerisinde ne kadar yol kat ettiğini bir düşün. Açık olma ve,, istediklerini talep etme konusundaki becerin şu an çok daha güçlü. Gerçekten korkuya  göğüs gerebildiğim ve kendi doğrularını konuşabildiğini gösterdin." Takdir danışanın  büyüdüğü ve güçlendiği noktaların tam merkezine etki eder. Bunu tasdik ettiğiniz anda ' danışana büyüme konusunda güç vermiş olursunuz.

Koçlukta takdirin iki kısmı vardır.

İlk kısmın üzerinden geçtik: Takdiri gerçekleştirmek. İkinci kısım ise bunun danışan üzerindeki etkisini fark etmektir. Bu koç için takdirin gerçekten hedefine ulaşıp ulaşmadığından emin olmanın bir yoludur. Danışanın tepkisini ölçün. Üçüncü seviyede dinleyerek, bu durumda danışanın kim olması gerektiği ile ilgili doğru tanımı bilebilirsiniz.

Takdir kesinlikle duyabileceğiniz, hissedebileceğiniz ve görebileceğiniz bir şekilde etki edecektir. Danışanlar için bu şekilde görülmek ve bilinmek çok nadir ve çok harekete geçiricidir. Bu, takdirin gücüdür.

Örnek Diyalog

Danışan: Belki de çenemi kapalı tutmalıydım. Bu sadece daha fazla soruna sebep oluyor.

KOÇ: Yaptığın şey her insana, her koşulda doğru davranılması için fikrini ortay koymaktı. Ve bunun bir bedeli olduğunu bildiğin halde yine de konuştun. Sonuçta sen böyle binsin.

Danışan: Teşekkürler. Tekrar davet edilmeyebilirim, ama en azından akşam yatağıma yattığımda vicdanım rahat uyuyabileceğim.

Uygulama: Beş arkadaş belirleyin. Kim olduklarını ve kim olarak bu noktaya geldik­lerini yazın. Bunu kendiniz için de yapın;