Sorular ve Yanıtlar

MentalPress 30

Bir eğitimin en zor bölümlerinden biri de katılımcıların eğitimciye soru sorduğu bölümdür. Ancak bu zor bölüm için de eğitimcinin bazı konularda bilgi sahibi olması ve kimi becerileri uygulaması kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Sorulara Olumlu Yaklaşım

Teşvik edin: Soru-cevap en çok hatırlanan, öğrenmenin en kalıcı olduğu bölümdür. Her soru kötü soru değildir, izin verin sorsunlar.

Dinleyin ve bakın: Soruyu soran kişiye kesintisiz göz teması verin, dinlediğinizden emin olsun.

Yanıtınızı herkesle paylasın: Soruyu aldıktan sonra yanıtınızı herkesle paylaşın. Yanıt, eğitimin herhangi bir bolümü olarak aktarılmalıdır.

Sorudan yararlanın: Sorular yoluyla adadığınız bir bölümü anlatmanız, anlaşılmayan bir konuyu tekrar etmeniz; mesajınızı güçlendirmeniz mümkün olabilir, Soruları fırsat olarak görün.

Kısa ve öz yanıtlar verin: Mümkün olduğu kadar öz ve kısa yanıtlar vermek, diğer katılımcıların da soru sormasını destekleyecektir.

Güvenli davranın: Bilmediğiniz bir sorunun yanıtı sizden beklenebilir. Dürüst olun bilmiyorsanız, "bilmiyorum" deyin. Araştırarak katılımcının sorusunu yanıtlayabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu, soruyu soran kişiden zaman isteyerek mutlaka yapın.

Sorulara Olumsuz Yaklaşım

Sorular için İyi ya da Güzel demeyin: Sorudan sonra, soruyu nitelendiren bir söz kullanmanıza gerek yok, her soru güzel ya da İyi olmayacaktır.

Her sorudan sonra bu sıfatları hatırlamayabilirsiniz. Bu, iyi ya da güzel bulunmayan bir soruyu soran kışı için hoş bir durum yaratmayacaktır.

Gerekmedikçe soruyu tekrarlamayın: Ne zaman tekrarlamak gerekir?

•   Soru anlaşılır değilse

•   İşitilmemişse

•   Doğru anlaşıldığına dair teyit almak gerekiyorsa tekrar etmek yararlıdır.

Tersi, sadece soruyu soran kişiyi dinlemediğiniz sonucunu doğurur.

Tartışma yaratmayın: Kimi soruları almak gerçekten zordur. Bilginizin test edildiğini düşündüğünüz soruları da, diğer sorulan yanıtladığınız üslupla yanıtlayın. Kendinizi ispat etmeye çalışıyormuş havası yaratmamak gerekir.

Tarzınızı değiştirmeyin: Soru-cevap bolümü genellikle eğitimin sonunda yer alır.

Bu bolümde "artık görevimi tamamladım" duygusuyla hareket etmeyin.

Eğitim süresince hep ayakta idiyseniz, sorular bölümünde de ayakta kalın, kısacası eğitimin diğer bölümlerinde gösterdiğiniz olumlu yaklaşımı bu bölümde de koruyun.