Organizasyon Modelleri

MentalPress 30

Organizasyonun yön ve stratejisini doğru belirlemeden atılacak adımlar, boşa kürek çekmekten ibaret kalabilir. Bu nedenle, İK çalışanları için, odaklanmalarını organizasyon içinde olan bitenden (idari işlerden), organizasyon dışında yaşananlara (stratejik liderliğe) çevirme zamanı çoktan gelmiştir.

İK yöneticilerine dış-yönelimli olmalarını tavsiye ederken, aynı zamanda Organizasyonları ve yönettikleri İK fonksiyonu için, gelecek-odaklı planlar yapmalarını da hatırlatmamız gerekiyor. Bu çalışmayı yaparken kullanabilecekleri iki entegrasyon modeli bulunuyor. Dikey ve Yatay Entegrasyon Modeli adını verdiğimiz iki farklı soru dizisini biraz açalım.

DİKEY ENTEGRASYON MODELİ

Bu modelin amacı, dış ortamda yaşanan değişimleri, organizasyonel uygulamalar ve İK alanlarıyla entegre hale getirebilmektir. İK yöneticileri, bu model aracılığıyla, çalışmalarının Şirketin iş gereksinimlerini karşılamasını - hatta aşmasını dahi - sağlayabilirler. İç-odaklı olmaktan, dış-odaklı olmaya, bugün-yönelimli olmaktan gelecek-yönelimli olmaya geçişi teşvik eden bir soru dizinidir.

  1. Genel eğilim(trend) nedir? (Piyasa ya da pazardaki trend)
  2. Bu eğilimin sebebi nedir?
  3. Bu eğilimin olası sonuçları nelerdir?
  4. Bu eğilimi dikkate aldığımızda, nasıl bir eylem planı oluşturmamız gerekir?
  5. Bu eylem planını hayata geçirmek için hangi İK liderlik yetkinlikleri gerekmektedir?

YATAY ENTEGRASYON MODELİ

Yatay entegrasyon modeli, İK yöneticilerine, organizasyon için rekabet avantajı elde ederken, İnsan Kaynaklarının farklı fonksiyonlarını ne şekilde devreye sokması gerektiğini planlama aracı olarak hizmet etmektedir.

  1. İK'dan değişim talep eden iş gereksinimleri ya da rekabet avantajı elde edilebilecek mevcut fırsatlar nelerdir?
  2. İK fonksiyonundan hangi değişimler talep edilmektedir?
  3. İK'nın her fonksiyonel alanından ayrı ayrı hangi değişiklikler talep edilmektedir?
  4. Bu değişimler, nasıl ve ne zaman hayata geçirilmelidir? Bu değişimlerle ilgili tahmini maliyetler ve sonuçta öngörülen faydalar nelerdir?
  5. Değişimler, ne şekilde iletilmeli ve bu değişimleri gerçekleştirme sorumlulukları kimlere ait olmalıdır?
  6. Sonuçlar nasıl ölçülecektir ve sürekli gelişim ne şekilde sağlanacaktır?

İki modeli incelediğimizde, öncelikle Dikey Entegrasyon Modeli çalışmasının tamamlanması gerektiği aşikardır. Yatay Entegrasyon Modeli, Dikey Entegrasyon Modeli çalışmasının çıktılarını temel almaktadır.

Dikey Entegrasyon Modelinin en önemli sorusu da şüphe yok ki, ilk sorudur: Genel eğilim nedir? (What is the trend?) sorusu... Bu soruya geniş ufuklu ancak bir o kadar da gerçekçi yanıtlar verebilmek için şimdi gelin Rothwell'in bu konudaki İş Yaşamını Etkileyen Altı Ana Eğilim araştırmasını inceleyelim: