Müzakerenin Ne Olmadığını Bilin

MentalPress 30

Müzakere satış değildir. Yeteri kadar satış yapıldığında müza­kere başlar. Satış becerileri farklıdır ve 101 Yol dizisinin, Sa­tışınızı Artırmanın 101 Yolu adlı kitabında ele alınmıştır.İşin basit hali, alıcı ve satıcının birbiriyle ilişki kurmasıdır. Satış safhasında biri ikna eder, diğeri ikna olur. Doğru müza­kerede, iki tarafın da tavrı aynıdır ve anlaşmayı amaçlar. Me­sele almak ya da almamak değildir. Asıl mesele şudur: "Han­gi şartlarda alırım veya satarım?"
Müzakerede, satın alma isteği ve arz etme kabiliyetinin za­ten olduğu farz edilir. Temel odak kâr, özel şartlar ve düzen­lemeler üzerinedir.

Satıcılar müzakereciye dönüştüklerinde, görevlerini yerine getirmekte genelde zorlanırlar. Pek çok insandan müzakereye dair birer anekdot anlatmalarını istedim. Satıcıların çoğu an­latacak bir şey bulmakta zorlandılar. Çoğu, müzakereyi 'sez­gisel' olarak yaptıklarını söyledi. Daha ayrıntılı sorduğumda onların satıştan müzakereye geçişi tanımlayamadıkları gerçeği ortaya çıktı. Sonuçta hiçbir defasında etkili bir müzakere yürütmemiş oldukları anlaşıldı.

Müzakere 'teslim olmak' ya da taviz vermek değildir. Ta­viz, karşıdakinin şartlarına teslim olmak biçiminde anlaşılabi­lir. Müzakereyi teslim olmak olarak görürsek, ona göre şart­lanırız; yaklaşımımız zayıflar, uğraşımız etkin olmaktan çıkar. Bu, müzakere dahilinde hareket serbestimiz olmadığı anlamı­na gelmez. Fakat hareketimiz, asla 'teslimiyet' ya da tek yöne kilitlenip kalmak biçiminde olmamalıdır.

Müzakere kendi kuyumuzu kazmak da değildir. Esnek ol­mazsak, karşımızdakinden de esneklik bekleyemeyiz. Güç gösterip sertleşmek, iyi müzakere demek değildir. Bunlar ak­sine özgüven eksikliği olarak görülebilir ve müzakereyi he­men kilitler veya bu sertlik çok geçmeden karşı tarafın kendi lehine çevirebileceği bir dezavantaj haline gelebilir. Müzake­re sadece alım-satım sürecinde anlaşmak değildir; tartışmalı mülkiyet ya gecikmiş ya da yapılmamış ödemelerle ilgili ola­rak da müzakereler yapılabilir.