Kavramsal Çağ'da Prezantasyonlar

MentalPress 30

Okumuş olduğum Daniel Pink'in Aklın Yeni Sırları isimli kitabı, Prezantasyon yaklaşımının önemini anlamamda çok faydalı oldu. Pink, "Gelecek, farklı yapıdaki insanlara ait olacak; tasarımcılara, mucitlere, öğretmenlere, hikaye anlatanlara, özetle: yaratıcı ve empatik sağ beyin düşünürlerine..." diyordu.

Çağımızda, "farklı düşünmek" her şeyden daha değerli hale geldi. Bunun anlamı, "bilgi çağında" çok önemli olan mantık ve analiz yetkinlikleri (sol beyin nedenselliği), içinde olduğumuz "kavramsallık çağında" eskisi kadar önemli olmayacak. Bunun yerine, sağ beyin düşünselliği, sol beyinle birlikte kullanıldığında, her zamankinden daha değerli hale gelecek. Pink, günümüzün profesyonelinin başarılı olmak için sahip olması gereken altı duyuyu- altı sağ beyin kontrolündeki yeteneği - şöyle adlandırıyor: tasarım, hikaye, harmoni, empati, oyun ve anlam.

Tasarım

Tasarımla kastettiğimiz, rötuşlar ve süslemeler değildir. Tasarım, en başta yapılır, süslemeler gibi en sonda değil... Prezantasyonlardan söz ettiğimizde, tasarım, henüz bilgisayarınızı açmadan, yaptığınız hazırlıkla ilgilidir. Hazırlık aşamasında yavaşlayarak, "meşgul zihninizi" durdurup, konuyu, amaçlarınızı, anahtar mesajlarınızı ve katılımcı kitlenizi düşünmeniz gerekir.

Hikaye

Bilginin, herkese açık olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Verileri ve haberleri, teknolojinin de yardımıyla doğrudan paylaşmamız mümkündür. Bu nedenle, bizden beklenen bunun ötesidir... Kognitif bilimci Mark Turner, hikaye anlatmaya "öykülenmiş imgeletme" yakıştırmasını yapıyor. Çocukluk yıllarında çok şey öğrendiğimiz hikayelerden, iş yaşantımızda tamamen uzaklaşmış bulunuyoruz. Profesyonel yaşam, öyküleri ciddi insanların ilgilenebileceği bir yaklaşım olarak görmese de, en iyi öğrenim yaklaşımı olarak, hala geçerliğini korumaktadır. Hikayeler, aydınlatıcı, ilgi çekici ve daha önemlisi akılda kalıcı olabiliyor.

Harmoni

Odaklanma, uzmanlaşma ve analiz, bilgi çağında önemli olmuştur ancak, kavramsal çağda sentezlemek ve büyük resmi görmek için, başta ilgisiz görünen parçaları birlikte kullanabilme becerisi değer kazanmaktadır. Pink, bu yeteneğe "harmoni" diyor.

Başarılı sunucular, daha önce fark edemediğimiz bağlantıları açığa çıkarabilir. Onlar, "ilişkiler arasındaki ilişkileri" görebilirler. Bu nedenle, çağımızın sunumları, dinleyicileri bilgi bombardımanına tutmak değil, önemli olanı ortaya çıkarmak işlevini görmelidir.

Empati

Empati duygusaldır. Kendinizi, başkalarının yerine koymakla ilgilidir. İyi tasarımcılar, kendilerini kullanıcının, müşterinin ya da izleyicinin yerine koyma becerisine sahiptirler. Bu aslında, bir beceriden ziyade, doğuştan gelen bir yetenektir ama herkes kendini zamanla bu konuda geliştirebilir. Empati, sunum yapan kişinin, dinleyici kitlesinin kendini ne zaman anladığını ve ne zaman anlayamadığını fark etmesini ve duruma göre uyarlamalar yapmasını sağlar.

Oyun

Kavramsal çağda çalışmak, yalnızca ciddi olmak demek değil, aynı zamanda oyun oynamakla da ilgilidir diyor Pink... Prezantasyonlarımıza mizah ve oyunlar katmamız çoğu zaman etkilerini arttıracaktır. Burada söz ettiğimiz, saçma espriler ve sulu şakalar değil, mizahın zekice kullanılmasıdır.

Anlam

Bu konu üzerinde fazla durmak istemiyorum ama, başarılı bir prezantasyon yapmak, dünyanızda küçük te olsa bir farklılık yaratma fırsatı anlamına gelebilir. Kötü giden bir prezantasyonun, moraliniz ve kariyeriniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ancak, iyi bir prezantasyon, hem kendiniz, hem de dinleyicileriniz için son derece tatmin edici olabilir.