Gruba Uyma Davranışı

MentalPress 30

Ekip üyelerinin konuyu özenli ve gerçekçi bir şekilde tahlil etmek yerine, uyumu bozmamak adına kararlara katılma eğiliminde olmasına grup düşüncesi denir.

Grup düşüncesi, ekipleri, şirketleri, hatta ülkeleri felakete sürükleyebilen bir düşünce ve karar alma biçimidir.

1986 yılında yaşanan CHALLENGER faciası, grup düşüncesi sonucu meydana gelmişti. NASA ekibi infilak eden uzay mekiğinde bulunan yedi kişi hayatını kaybetti.

Başarısızlığın nedeni; mühendislerin havanın fırlatma işlemini sürdürmek için fazla soğuk olduğu yönündeki uyarılarına rağmen, görev takvimlerinin dakikliği ile patronlarını etkileme hırsına kapılmış yöneticiler tarafından kulak arkası edilmesi.

Sol resimde gördüğümüz çizgi, diğer resimdeki çizgilerden hangisine benziyor?

 

Bu soruya doğru cevabı vermek zor olmasa gerek.

Buna rağmen, her üç kişiden birinin bu soruya nasıl yanlış cevap verdiğini görmek sizi şaşırtabilir.

Kişinin kendi görüşünü grubun görüşü doğrultusunda değiştirmesi anlamına gelen uyma davranışını ölçen deneylerden biridir. 

Aynı kartlar bir grup deneğe, gösterilmiştir. Grupta, denek dışındaki kişiler, araştırmacının asistanlarıdır ve söyleyecekleri önceden belirlenmiştir. 

Deneğe en son söz verilir. İlk birkaç kartta asistanlara doğru cevap vererek deneğin güvenini kazanırlar ancak daha sonra yanlış cevap vermeye başlarlar. 

Deneğe en son söz verilir. İlk birkaç kartta asistanlara doğru cevap vererek deneğin güvenini kazanırlar ancak daha sonra yanlış cevap vermeye başlarlar. 

Bu bulgulara göre, insanların %35, apaçık gördükleri şeyin tersini söyleyerek gruba uymayı tercih etmiştir.

Uyma davranışı, grup davranışının temelini oluşturur.