Temel Öğrenme Prensipleri

MentalPress 30

Yetişkinlerin öğrenmesi üzerine dikkate değer araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar o kadar fazla ki aslında sadece bu bölüm tek başına bir eğitim hâline gelecek şekilde genişletilebilir. Ancak, hedefimiz doğrultusunda bu araştırmaların hepsinden çıkan dört temel bulguya odaklanıyoruz.

Dört temel prensip şöyle:

·       Hazır olma

·       Deneyim

·       Otonomi

·       Eylem

Hazır Olma:

Yetişkin öğrenenlerde hazır olmayı sağlamak için en etkili yol, bunun onların ne işine yarayacağını göstermektir. Her iyi satıcının da onaylayacağı gibi faydayı satmak en etkin yöntemdir. "Bunun bana faydası ne?" ifadesi tüm öğrenenler için geçerlidir.

Deneyim:

Yetişkinlerin deneyimi olmasına rağmen yokmuş gibi davranmak gene! olarak onları aşağılamak anlamına gelir ve bu durumda onları kaybedersiniz. Yetişkin öğrenenlerin hayatları boyunca deneyimlediklerini göz ardı etmek yerine, on­lardan faydalanın. Bu deneyimler olumsuz olsa da bunları ortaya çıkartın ve ilgilenin. Eğitimde aktarılanların bu olumsuz deneyimleri iyileştirmek ve sahip olunan deneyimleri geliştirmek için olduğunu gösterin.

Otonomi:

Genel olarak yetişkinler, eğilime aktif olarak katılmaya ve öğrenmeye katkıda bulunmaya meyillidir. Yetişkin Öğrenmesinde otonomi ilkesi, yetişkinlerin gün­lük karar verme süreçlerine aktif olarak katıldıkları gerçeğine dayanır. İşlerinde de aynı aktif katılım söz konusudur. Dolayısıyla bu ilke öğrenme için de geçer­lidir. Öğrenme sürecine katkı ne kadar artarsa öğrenilenlerin sahiplenilmesi ve işte kullanılması da o oranda artar.

Eylem:

Yetişkin öğrenenlerin dikkatini çekmek ve desteğini almak için hemen uygu­lamaya odaklanın. Kullanmazsanız kaybedersiniz. Öğrenme ve uygulama arasındaki yakınlık beyindeki bağlantıları güçlendirir ve bilgileri geri çağırmayı kolaylaştırır. Eğer eğitim işte uygulanmıyorsa zaman kaybı olarak ele alınmalıdır. Üzgünüz. Ne kadar iyi niyetle yapılıyor olursa olsun, karşılığı olmayan bir yatırımı kimse desteklemez. Eğitim masraflıdır, kaynak ve zaman ister. Eğitim başarılı değilse değerli kaynakları kaybettik demektir. Bunlardan en değerlisi zamandır.