02. Etkili İletişim

MentalPress 30

Stres altındaki kişilerle iletişim biçimi  çok önemlidir. Kriz durumdaki insanlar çok üzgün, kaygılı veya şaşkın   olabilir.   Bazı insanlar kriz  sırasında meydana gelen şeyler için kendilerini suçlayabilir. Sakin olmak ve anlayış göstermek, stres altındaki insanların kendilerini daha  güvende, anlaşılmış, saygı   gösterilmiş ve önemsenmiş hissetmelerine yardımcı olur.

Stres yaratan durumu yaşayan insanlar hikâyelerini anlatmak isteyebilir. Kişilerin hikâyelerini dinlemek büyük bir destek olabilir. Ancak,    ne olduğunu anlatmaları için baskı yapılmaması önemlidir. Bazı insanlar başlarına gelenler veya durumları hakkında konuşmak istemeyebilir. Bununla birlikte, sessiz bir şekilde yanlarında olmanız ya da isterlerse konuşmak veya yemek, bir bardak su gibi pratik  destekler sunmak için orada  olduğunuzu bilmeleri onlar için değerli olabilir. Çok fazla konuşmayın, sessizlik için zaman verin.   Bir süre sessiz  kalmak, karşınızdaki kişiye isterse   sizinle   paylaşımda bulunması için gerekli alanı  ve cesareti verecektir.

Etkili iletişim için, kelimelerinizin, yüz  ifadenizin, göz temasınızın, jestlerinizin, iletişim   kurarken oturuşunuz veya  ayakta durma  biçiminizin farkında olun.   Her kültürün kendine özgü uygun davranış şekilleri vardır,   insanların kültür, yaş, cinsiyet, gelenek ve dinlerini dikkate alarak düşünün ve konuşun.

Aşağıda, yapmanız ve yapmamanız gerekenler önerilmiştir. En önemlisi, yardım ve destek sağlarken kendiniz olun,  samimi  ve içten olun.

Söylenmesi ve Yapılması Gerekenler:

·      Konuşmak için sessiz  bir yer bulmaya ve dışarıdan gelebilecek dikkat  dağıtıcı şeyleri en aza indirmeye çalışın.

·      Mahremiyete saygı gösterin ve uygunsa hikâyeleri gizli tutun.

·      Kişinin yanında durun ama aynı zamanda yaşına, cinsiyetine ve kültürüne uygun bir mesafede kalın.

·      Dinlediğinizi (örneğin; başınızı sallayarak veya "hıhı..."  diyerek) bilmelerini sağlayın.

·      Sabırlı ve sakin   olun.

·      Eğer sahipseniz doğru bilgi sağlayın. Ne bildiğiniz ya da bilmediğiniz konusunda dürüst olun.  Bilmiyorsanız "Bilmiyorum ama sizin için öğrenmeye çalışacağım" diyebilirsiniz.

·      Bilgiyi kişinin anlayabileceği biçimde verin.   Basit tutun.

·      Kişilerin kendilerini nasıl hissettiklerini ve size anlattıkları kayıp ya da önemli olayları anladığınızı belli  edin.   Örneğin "Çok üzgünüm, sizin için ne kadar üzücü olduğunu hayal edebiliyorum" diyebilirsiniz.

·      Kişileri güçlü yanları ve kendilerine nasıl yardım   ettikleri konusunda bilgilendirin.

·      Sessizliğe izin verin.

Söylenmemesi ve Yapılmaması Gerekenler:

·      Kişiyi hikâyesini anlatması için zorlamayın.

·      Kimsenin hikâyesini yarıda kesmeyin veya aceleye getirmeyin (örneğin, saatinize bakmayın veya  çok hızlı konuşmayın).

·      Uygun olduğundan emin değilseniz kişiye dokunmayın.

·      Kişilerin ne yaptıklarını, yapmadıklarını ya da nasıl hissettiklerini yargılamayın. "Böyle hissetmemeksiniz" ya da "Yaşadığınız için  şanslı hissetmelisiniz" şeklinde tepkilerden kaçının.

·      Bilmediğiniz şeyleri uydurmayın.

·      Çok teknik terim kullanmayın.

·      Kişilere başkalarının hikâyesini anlatmayın.

·      Kendi sorunlarınız hakkında konuşmayın.

·      Doğru olmayan sözler ya da güvenceler vermeyin.

·      Kişilerin tüm problemlerini onlar için çözmek zorundaymış gibi düşünüp davranmayın.

·      İnsanları güçlü yanlarından ve kendilerine bakabilecekleri duygusundan uzaklaştırmayın.

·      İnsanlarla olumsuz kelimeler kullanarak (örneğin; "çıldırmış" veya   "dek" gibi)   konuşmayın.

İzlerken, dinlerken ve bağlantı kurarken — Psikolojik İlk Yardımın ilerleyen sayfalarda anlatılan eylem ilkelerini izlerken— yukarıdaki etkili iletişim   ilkelerini aklınızda bulundurun.