İçten Bir Teşekkürün Değerini Bilin

MentalPress 30

İçten Bir Teşekkür Değerini Hiç Bir Zaman Küçümsemeyin.

Teşekkür ederim... Teşekkür ederim, teşekkür ederim. .. ve teşekkür ederim!

Hani on yaşındayken yaş günü hediyesi olarak elektrikli tren ya da bebek istemiştiniz ve büyükanneniz size şık bir paket içinde bir takım iç çamaşırı hediye etmişti. Siz hayal kırıklığı içinde çamaşırlara bakarken anneniz ve babanız yanı­nızda duruyor, "Haydi teşekkür etsene" diye kaş göz işaretleri yapıyorlardı. Siz teşekkür ettiniz, büyükanneniz de eğilip yana­ğınızı okşadı.

Anne-babanız o zamanlar size teşekkür etmenin önemini kavratmak için boşuna uğraşmamışlardı. Şimdi de durum de­ğişmiş değil. İşyerinizde her gün müşterilerinize teşekkür etme­lisiniz. Elektrikli tren ya da Barbie bebek kadar heyecan verici olmasa da size getirdikleri işin değerini içtenlikle takdir etmeli­siniz.

Müşterilere Teşekkür Etmenizi Gerektiren Dokuz Durum

  1. Sürekli gelen ya da geçerken uğrayan müşterileri bir kenarda unutmak kolaydır. Bunu yapmayın. Sizinle iş yapmayı tercih ettikleri için onlara teşekkür edin. Sizinle iş yaptıkları zaman. ... ve her seferinde. Tekrarla­makta yarar var: Ne zaman bir ürüne ya da hizmete gerek­sinimleri olsa müşterilerin gidebileceği pek çok adres var.
  2. Sizi ya da sirkelinizi övdükleri zaman. Övgüler sizi utandıra-bilir ama müşterinin övgülerine aldırmamak şu anlama gele­bilir: "Yanılıyorsun aptal. Ben o kadar iyi biri değilim." Size yapılan övgüleri memnuniyetinizi belirterek kabul edin, "Teşekkür ederim, sizinle iş yapmak gerçekten çok zevkli.'" deyin.
  3. Yorum ya da öneri getirdikleri zaman, size verdikleri bilgilerden dolayı müşterilere teşekkür etmeniz söylediklerini dinlediğinizi ve görüşlerine değer verdiğinizi gösterir. "Bunu bana ilettiğiniz için teşekkür ederim. Sizlerin düşünceleri daha iyi olabilmemiz açısından çok önemli." Gibi basit bir-iki cümleyi göz teması ve bir de gülümseme ile desteklerse­niz harikalar yaratabilirsiniz.
  4. Yeni bir ürününüzü ya da hizmetinizi denedikleri zaman. Ye­ni bir şey denemek insanları rahatsız edebilir. Üstelik riskli­dir de. Her şeyden önce eski ve bilinen yöntemler hep aynı­dır, denenmişlerdir ve iyi bilinirler. Yeni bir şey deneme ce­saretini gösteren müşterilerinize teşekkür edin.
  5. Sizi bir arkadaşlarına tavsiye ettikleri zaman. Müşteriniz sizi bir başkasına önerdiğinde sorumluluk almaktadır. Eğer üçün­cü kişi sizden memnun kalırsa ne ala. . . Ama ya kalmazsa? Yazılı bir teşekkür notu göndermek ya da bir dahaki kar­şılaşmanızda onun için fazladan bir şey yapmak müşteriniz sizi tavsiye etmiş olmasına değer verdiğinizi gösterir.
  6. Sabırla bekledikleri ya da fazla sabır gösteremedikleri zaman. Ne kadar sıkıldıklarını size ister söylesinler ister söylemesinler (Acaba size bunu söylemesi gereken müşteri­leriniz var mı?) hiç kimse beklemekten hoşlanmaz. Sabırlı davrandıkları için müşterilere teşekkür etmek onları bekletti­ğinizin farkında olduğunuzu ve zamanlarının sizin için de değerli olduğunu gösterir. Bu ayrıca sabırlarının sonuna gelmek üzere olan müşterileri yatıştırmak için de iyi bir yol­dur.
  7. Kendilerine daha iyi hizmet verme konusunda size yardımcı oldukları zaman. Bazı müşteriler her zaman hazırlıklı gelir­ler. Hesap numaralarının yazılı olduğu kağıt hemen parmak­larının ucundadır, her zaman doğru belgeleri getirirler, son görüşmenizle ilgili notları da yanlarına almışlardır. Onlar ya­şamınızı çok daha kolay hale getirirler, onlara teşekkür edin.
  8. Yakınmalarını size ilettikleri zaman. Yakındıkları için bir de teşekkür mü edeceksiniz? Kesinlikle! Mutsuz olduklarını söyleyen müşterileriniz size ikinci bir şans vermektedirler. Bu da oldukça büyük bir armağandır. Şimdi sizinle iş yap­maya devam etmelerini sağlamak için bir şansınız daha var­dır ve bu size ileride de onlara teşekkür etme fırsatını vere­cektir.
  9. Gülümsemenizi sağladıkları zaman. Gülümseme alabileceği­niz en büyük armağanlardan biridir. Teşekkür etmek olayı daha da güzelleştirir.

Teşekkür Etmenin Üç Yolu

  1. Sözlü olarak. Her karşılaşmanızda teşekkür edin. Bunu duya­rak yapın. Adeta yanından bir korku treni geçermişçesine "Mağazamızdan alışveriş ettiğiniz için teşekkür ederiz." diye gürlemek müşteriyi etkilemez. Teşekkürleriniz sıcak, içten ve nazik olmalı.
  2. Yazılı olarak. Müşteriniz sizden bir şey satın aldıktan ya da ziyaretinize geldikten sonra kendisine bir not gönderin. Bu kişisel bir not olsun. Müşteriler form şeklindeki mektuplar­dan nefret ederler. Faturaların altına birer teşekkür notu ek­leyin.
  3. Bir hediye ile. Küçük bir hediye, örneğin şirketinizin logosu­nu taşıyan bir not defteri ya da bir kalem verin. Bu müşterile­rinizin sizden yaptıkları alışverişi hatırlamalarını sağlar.

İPUCU: Verdiğiniz hediyenin yapılan işin niteliği ile dengeli olmasına dikkat edin. Bazı müşteriler pahalı hediyeler verilmesini kendilerini sizinle iş yapmaya zorlamak olarak görürler.

Çoğunlukla Unutulan Beş Teşekkür Türü

  1. İş arkadaşlarınıza teşekkür edin. Size yardımcı olanların bu çabalarını fark edin. Müşterilere gösterdikleri ilgi ile size ör­nek oluşturan iş arkadaşlarınıza teşekkür edin. Bunu olabil­diğince müşterilerin gözü önünde yaparsanız müşterileriniz şirketinizde bir ekip ruhunun var olduğunu göreceklerdir.
  2. Yöneticinize teşekkür edin. Yöneticilerinizin size gereksinim duyduğunuz desteği vermesi için işinizi yapmanıza yardımcı oldukları zaman kendilerine teşekkür edin.
  3. Şirketinizin diğer departmanlarında çalışan insanlara teşek­kür edin. Müşteriyle karşı karşıya olan siz olsanız bile destek bölümlerde çalışanlar müşteriye hizmet vermeniz için gerekli olanakları sağlarlar. Onlara ya teker teker ya da grup olarak teşekkürlerinizi iletin.
  4. Satıcılarınıza teşekkür edin. Onların profesyonelliği müşte­rilerinizin sizin sunduğunuz hizmeti alabilmelerini sağlar,
  5. Kendinize niçin teşekkür etmiyorsunuz? Siz zor bir görev ya­pıyorsunuz ve takdir edilmeyi hak ediyorsunuz. İyi yapılmış bir iş için kendinize teşekkür edin. Arada bir dışarıya çıkıp kendinize bir hediye alın.

İPUCU: En etkili teşekkürler zamanında, kişiye özgü, İç­ten ve özel olanlardır. Şükran duymak en büyük erdem değildir; ama diğer tüm erdemlerin kaynağıdır.